Cestujeme dementne aneb dotazy z FB
mna toto uplne dojima, akoze mas vo vrecku pomaly vsetky vedomosti sveta, aktualne mapy, pocasie, spravy... a bum, otazka ako z roku 1991. a najsmutnejsie na tom, ze skoro vsetko mladi ludia.
muf2muf napsal(a): Pak se divíme, co si ve světě o Češích myslí.
tohle má nějakou souvislost s tím, že nás vnímají jako krajinu Karla Gotta a všude dál pak jako fotbalovou zemi?
simecek.michal napsal(a):krajinu Karla Gotta a všude dál pak jako fotbalovou zemi?
Fotbalovou zemi?
Petr76 napsal(a):"where are you from?"Fotbalovou zemi?
"Czech Republic"
"ee?"
"Czechoslovakia"
"aaah, Peter Czech, Rosiky and Pavel Nedved"eremi napsal(a):co myslis? to se mi stava pravidelne, proste znaji velka jmena ceskeho fotbalu. Ze nova nepribyvaji je vec jina.Bohužel tohle už dávno není pravda a zřejmě dlouho zase ani nebude :)
Snad tak Nedvěda, kterej ale zase nehrál v anglické lize, kterou sledujou všude na světě. Na Rosickýho si už bohužel nikdo nevzpomene, zase taková hvězda to nebyla a na Čecha za rok, dva taky ne.
Daniel napsal(a):"where are you from?"
"Czech Republic"
"ee?"
"Czechoslovakia"
"aaah, Peter Czech, Rosiky and Pavel Nedved"
Neveril bych, ale presne tohle se mi stalo v Myanmaru (Barme) v roce 2015...nevedeli Cesko, ale na Ceskoslovensko hned zacali hazet jmena jako Cech apod...
Jinde napriklad v Karibiku vubec nevedeli Cesko, ale Ceskoslovensko vedeli. Asi jsme byli v minulosti hodne znami (i v nekomunistickych zemich). Je skoda, ze se Cesko vic pozitivne nepropaguje ve svete.
Ono jde o to, že fotbal je fenomén a celá Asie sleduje anglickou ligu, takže znají každýho, kdo hraje za lepší anglický klub.
Potvrzuju, co napsal Daniel. Ctyricatnik z indickeho statu Mizoram pred par dny jeste dodal, ze nejradsi mel Poborskeho a jmenoval par klicovych zapasu z 90.let. Loni mi imigracni urednik v KUL pri dodatecne kontrole pred letem do Australie kouknul do pasu a rikal cesky "jak se mas", ja na to "dobre", on to zopakoval a dodal "Praha, Sparta Praha".
Fotbal a ať už Czech Republic nebo Czechoslovakia a následné vyjmenování hráčů je taková klasika :) Překvapilo mě, že v Kostarice mi několikrát říkali, jak s námi na začátku 90. let prohráli :) Vždycky jsem jen odpovídal, že ani nevím, že jsme proti sobe hráli...
Mohu potvrdit Cina - Cech, Nedved!, Poborsky i Koller. Na to se vetsina mistnich chytala. A vlastne i na nekopu Barose :-)
Ivo napsal(a):Mohu potvrdit Cina - Cech, Nedved!, Poborsky i Koller. Na to se vetsina mistnich chytala. A vlastne i na nekopu Barose :-)
Donutil jsi mě vstanout od TV a jít ti tady napsat. Ivo nepiš hloupá přídavná jména nebo se jen ztrapníš.
NEKOPA? Neznám člověka, který by ho v roce 2004 nevyzdvihoval do nebes na ME ... i roky předtím a potom kdy hrál za Liverpool apod. To že ted v 38 školil Sparťany jak malé kluky a je nejlepší střelec týmu bych už snad ani nevytahoval. Takže prosím klid, protože tuhle českou vlastnost nesnáším víc než tlusté holky a olivy.
Petr76 napsal(a):Kdyby fotbal, bohužel jen kopaná...Kámo, pro lásku boží... vždyť je to jen fotbal.
Tusil jsem podobnou reakci. Sam jsem aktivni sportovec a vsechny, co neco dokazali velmi respektuju. Na druhou stranu zivot neberu az tak vazne a kdyz jsem si na Barose vzpomnel, tak mi blesklo hlavou i par jeho kiksu nad kterymi jsem se musel pousmat :-). Stejne tak jako se smeju sobe, kdyz se mi neco nepodari (a je to docela casto :-D). Takze prosim klid, vsechno neni tak cernobile, jak se zda..
Jak psal Daniel, potvrzuji jeho slova z Leedsu. Ceskoslovensko zna vice lidi nez Cesko a Nedved, Koller, Rosa a Cech jsou proste znama jmena. A jeste pivo 😃
Mělo to zůstat Československo, Česko-Slovensko nebo Česko a Slovensko, na venek by to pořád byla Čechoslovákia a ani ta Tatra by v hymně nechyběla.
Na Slovensko v zahranici reaguju maximalne na CechoSlovakia, aj to si spomenu len na Prahu. Aj ked s Ceskom tiez bieda. Som mal pred rokom moznost sa bavit s desiatkami studentov z Azie, a ti registrovali maximalne vase lacne pivo, inac pre nich Europa konci vo Viedni ... zvysok na vychod je Rusko. Taku Litvu, ci Macedonsko nenajdu ani s pomocou googlu :D